Nytt boxunderlag

Har glömt att visa att vi testar ett nytt boxunderlag nu, nämligen halmpellets! Vi är jättenöjda med torven och byter tillbaka om vi inte skulle vara nöjda med detta. Varför vi bytt är för ekonomi och att den är lätt att hantera. Har man som vi (jag och mamma) ont i våra kroppar blir det tungt att släpa och bära dessa tunga otympliga torvbalar. Dessa halmpellets kommer i säckar på 13 kg så det är enkelt att bära och tar nästan ingen plats. Än så länge funkar det bra, har testat det i en vecka nu och det är väl lukten jag behöver vänja mig vid, torven luktade ingenting men det är en speciell doft av halmen. Ser ut som spån och absorberar inte urinen lika bra som torven men eftersom vi tar ut det varje dag så hålls det fräscht. Ser fortfarande fint och fräscht ut! Så än sålänge är det tummen upp. Ska bli intressant att räkna på ekonomin sen om en månad eller två :) 
Jenny Gustafsson:

Vi hade halmpellets till de flesta på mitt förra arbete, och en del hade spånpellets. Jag tycker att det är bra och det luktar lite när det är nytt, men det lägger sig. Hade vi inte haft så stora boxar så att det hade gått åt så mycket så hade jag lätt velat haft det här också :)

Svar: Det luktar ju inte starkt men det är någon speciell söt doft, men det har lagt sig något som du säger :) Granngården har billigt, 8 säckar för 500 något, går åt 8 till varje box och då blir det mycket, räcker med 7 men har hellre mer i början :)
stallalghagen.blogg.se

Jenny Gustafsson:

Okej, ja 7-8 går det ju till en "normal" box, våra är ju extra stora. En vanlig är väl ca 3x3 men våra är minst 3x4 iaf. Även om man snålar och mockar så sparsamt man kan så känns det om att det skulle bli en negativ affär för oss tyvärr, vilket är tråkigt då jag gärna skulle vilja ha det i stallet. Men jag får nöja mig med att vi ska byta till spån ifrån halm iaf :)

Svar: Spån blir dyrare i längden av erfarenhet, i alla fall kutterspån. Det finns ju spånpellets också, vet inte om det är bra? Det dyra är ju när man tömmer allt för att lägga in nytt, sen är det ju bara påfyllnad och vi har räknat ut hittills att det går åt en var 14:e dag/Box :)
stallalghagen.blogg.se

Jenny Gustafsson:

Vi har haft halm tidigare, vilket har gått åt en del då de åt massor av det. Spån har jag kunnat vara ganska sparsam med under förra vintern, så jag tror inte att det blir så dyrt för oss. Jag "lättmockade" till vardags och vände upp och ner på hela alltet en gång i veckan, och då fyllde jag också på om det behövdes, så det gick inte mycket alls. Spånpellets är ungefär lika bra som stall/halmpellets. Grejen är att det måste man ju vattna på för att det ska lösa upp sig, vilket inte fungerar hos oss då vi har trägolv i våra boxar vilket är lite tråkigt.

Svar: Just det, ni har trägolv :/ nä då är det kanske inte så lyckat med pellets när man måste vattna...
stallalghagen.blogg.se

Kommentera inlägget här: